Pokrajinski muzej Maribor izvaja v času Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 projekt Evropa v muzeju – Muzej v Evropi. Pri tem bomo v okviru naših zbirk pohištva, slikarstva, mode in kiparstva gostili muzealije iz priznanih evropskih muzejev. Iz graškega Universalmuseum Joanneum smo v zbirki orožja predstavili del njihove zbirke, iz Vatikana smo na izposojo dobili uniformo papeževe švicarske garde, iz Bavarskega nacionalnega muzeja iz Münchna prihaja k nam portret Johanna Baptista Strauba iz l.1720 in Marija z detetom s fasade njegove hiše iz leta 1759 ter iz Narodnega muzeja Varšave miza iz 18. stoletja. Ob tem bomo gostili priznane strokovnjake, ki bodo predavali o izbranih temah.

V sklopu tega projekta vabimo k sodelovanju fotografe, ki bi izdelali fotografije na temo “PORTRET UMETNIKA.” Od 7. do 27. novembra 2012 bo v Pokrajinskem muzeju Maribor na ogled portret baročnega kiparja Johanna Babtista Strauba iz Bavarskega nacionalnega muzeja iz Münchna. Omenjeni portret je izhodišče za sodobno interpretacijo upodobitve umetnika (slikarja, kiparja, glasbenika, baletnika, plesalca, literata, …).

1. Izbrani (fotografirani) umetniki naj bodo iz Maribora in širše okolice.

2. Fotografije naj bodo v digitalnem formatu (jpg) v črno-beli tehniki, opremljene z imenom in priimkom avtorja fotografije in upodobljenca, ter datumom nastanka. (Primer imenovanja datoteke: ime_priimek-ime_umetnika-01-01-2012.jpg. Uporabite samo male črke in namesto presledkov obvezno uporabite – ali _)

3. Vsak avtor lahko pošlje največ tri (3) fotografije.

4. Maksimalna velikost fotografije: 2500px po najdaljši stranici – maksimalna velikost datoteke v megapikslih: 3 Mb.

Fotografije sprejemamo izključno preko obrazca / programa na spletnem naslovu http://portret.razstava.si/.

Za sodelovanje na natečaju se je potrebno registrirati.

Prispele fotografije bo pregledala štiričlanska žirija v sestavi Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor, Oskar Habjanič in Valentina Bevc Varl – kustosa, ter Marjan Laznik, fotograf. Izbrane fotografije bomo razstavili v Pokrajinskem muzeju Maribor na razstavi “Preslikave preteklosti” v času med 19. 12.2012 in31. 12. 2012 v obliki projekcije. S sodelovanjem na natečaju avtor soglaša z objavo/uporabo fotografij v namene promocije razstave.

Rok za oddajo fotografij je 07. 12. 2012 do polnoči. Vse podrobnejše informacije dobite pri Oskarju Habjaniču na elektronski pošti: oskar.habjanic@pmuzej-mb.si ali na telefonski številki 02/ 228 35 62.

Razpis v PDF

Seznam prijavljenih avtorjev