mateja_mazgan-fijiČetrtek, 20. februarja 2014, ob 18. uri v knjižnici Radlje: potopisno predavanje in odprtje razstave fotografij FIJI in NOVA ZELANDIJA.

Poletje na Fiji-ju – zima na Novi Zelandiji, rajske plaže – ledeniki, revščina – bogastvo… A obe čudoviti in vredni naziva »rajski«.

Mateja Mazgan nam bo predstavila potovanje podrobneje in ob slikovitih posnetkih, za uvod pa pravi: »Potovanje se je začelo, kot bi mnogi pomislili na počitku, torej na Fiji-ju, saj za mnoge ti rajski otoki pomenijo ležanje na plaži, pitje svežih koktejlov in uživanje v rajskih resorsih. Zame pa to še zdaleč ni bilo tako, saj sem glavni otok skupaj še z raznimi popotniki doživela na povsem drugačen način. Izkusili smo njihove adrenalinske športe, raj na peščenih plažah, prav tako tudi lepe resorse, po drugi strani pa za nas še toliko bolj zanimivo njihovo pravo življenje na podeželju in tudi v mestih. Užitek v povsem zapolnjenih dnevih, polnih adrenalina, kjer lahko izpostavim dva potopa z morskimi psi, se je nato nadaljevalo potovanje v pravi zimi na Novi Zelandiji. To pa je dežela, kjer sem se počutila skoraj kot doma. Pa ni to, da bi bila toliko podobna Sloveniji, ampak to, da sem se kar kmalu že videla, kako bi lahko tam živela. Dežela dolgega belega oblaka, kakor so jo poimenovali Maori je vse, kar si lahko želijo ljubitelji narave. Na eni strani neskončno dolge plaže, globoki fjordi, kristalno čista voda, ogromni pašniki z na videz skoraj nešteto ovac… po drugi strani pa sneg, ledeniki, visoki vrhovi, ognjeniki, gejzirji in še mnogo več…«.

Razstava fotografij bo na ogled do 24. marca.