Dunaj – “Polemike. Sodstvo, etika in fotografija” je naslov razstave fotografij, ki so v javnosti povzročile največ ogorčenja, ostrih polemik ali bile celo predmet sodnih postopkov.

Foto: Robert Mapplethorpe

V Hundertwasserjevi Hiši umetnosti “Kunst Haus Wien” na Dunaju bo razstava na ogled od 4. marca do 20. junija.

Ne gre le za provokacijo, ampak za diskusijo o svobodi v umetnosti.

Razstava prikazuje 100 fotografij velikih imen, kot so Olivieri Toscani, Man Ray, Robert Capa, Lewis Carroll, Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Robert Mapplethorpe in Todd Maisel.

Marsikatera fotografija je sprožila etične ali politične polemike ter celo sodne postopke. Zato so bile mnogokrat podvržene cenzuri, uničenju ali manipulaciji. Razstava prikazuje dela, ki so prekoračila meje ali jih na novo definirale. Pri tem ne gre le za provokacije, ampak za diskusijo o svobodi v umetnosti. Večji del razstave je posvečen pravnim sporom zaradi fotografij.Zaradi poljuba nune in duhovnika je Toscani zaslovel po celem svetu

Foto: Olivero Toscani

Olivieri Toscani je na primer s fotografijo poljuba nune in duhovnika, ki jo je posnel leta 1992 za oglaševalsko kampanjo italijanskega podjetja Benetton, zaslovel po celem svetu. Njegove fotografije za oglaševalsko kampanjo so bile vedno provokativne in neposredne, plakati z njegovimi fotografijami na temo aidsa, vojne in smrtne kazni so vselej sprožali polemične diskusije.

Ker fotografija prepovedanega poljuba prikazuje kršitev celibata, so italijanske oblasti pod pritiskom Vatikana razširjanje fotografije prepovedale, v Franciji so morali zaradi številnih pritožb verskih združenj odstraniti oglaševalske plakate, medtem ko so v Angliji fotografiji podelili nagrado Eurobest Award. Na ravno nasprotne odzive je naletela fotografija še krvavega novorojenčka s popkovino. V Italiji in Franciji je bila sprejeta, medtem ko je bila v Angliji prepovedana.

STA

Foto: Reuters