Foto-Branimir_Ritonja-DSCF6139Naš gost bo Branimir Ritonja, s predavanjem: Portret

Portret je slika, fotografija, kip ali druga umetniška upodobitev osebe, pri katerih je obraz in njegov izraz prevladujoč. Namen je prikazati podobo, osebnost in celo razpoloženje osebe. Iz tega razloga slika portreta na splošno ni samo posnetek, ampak kompozicija slike osebe v mirnem položaju. Portret pogosto kaže osebo, ki gleda neposredno v fotografa, saj tako portretiranec najbolj uspešno sodeluje z gledalcem. (vir: Wikipedija)

O predavatelju: Leta 1961 rojen Branimir Ritonja je pred več kot desetimi leti začel eksperimentirati s fotografijo na kamnu in drugih podlagah. Nanj je pomembno vplivala udeležba na likovnih kolonijah in študijskih potovanjih po različnih državah in mestih Evrope. Leta 2001 je na koloniji v Španiji nastala odmevna serija Sin salida – brez izhoda. Leta 2005 so med študijskim bivanjem v Bratislavi nastali Motivni kontrasti.

Med njegove odmevne serije sodijo tudi Portreti mariborskih umetnikov in Glazerjevih nagrajencev (2011) ter fotografske serije Arhitektura in portreti (1987), Svetlobne skice (1988/98), 20 (2003), Mariborska dvorišča (2001-04), Nedeljsko jutro (2004/05) in Predmestja (2006).

Od leta 2002 je predsednik Fotokluba Maribor, od leta 2007 je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Razstavljal je na več kot 600 skupinskih in 49 samostojnih razstavah doma in v tujini, za svoje delo pa prejel več kot 110 nagrad, med njimi plaketo francoske fotografske zveze, Srebrno plaketo ZKD Maribor in Glazerjevo nagrado z listino za dosežke v kulturi.

Več o predavatelju: http://www.branimir.eu/

Lokacija sestanka: KARANTENA, Pobreška cesta 20, Maribor (stavba zraven Europarka)

Kot običajno, se dobimo ob 19.uri.

Predavanje je za člane DLF Maribor.

Veselimo se srečanja z vami.

Dobro luč.

Marjan Laznik, predsednik društva