Naš gost bo Stanko Abadžić, s predavanjem: Portfolio

Čast nam je, da lahko gostimo Stanka Abadžića, ki nam bo spregovoril o izdelavi portfolia, izbiri fotografij, kontaktiranju galerij in sklepanju dogovorov z njimi, dotaknil se bo tudi avtorskih pravic, razlike med analogno in digitalno fotografijo ter seveda prikazal nekaj svojih odličnih fotografij in razložil, kako so nastale.

Kdo je Stanko Abadžić?

Rojen je 1952 v Vukovarju. Pri 15-tih prejme od očeta prvi fotoaparat SMENA 8. Včlani se v Fotoklub BOROVO, ki mu organizira prve skupne in samostojne razstave v Vukovarju in Borovu. Diplomiral je germanistiko in delal kot dopisnik Vjesnika iz Vukovarja. Iz tega časa so poznane njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turčije in drugih držav.

Od leta 1995 do 2002 je živel na Češkem, kjer je delal kot svobodni fotograf. Tudi na Češkem je imel številne skupne in samostojne razstave, najvećjo, retrospektivno razstavo pa je imel v Pragi v Komorni galeriji Dom Josefa Sudka, ki nosi ime po znanem češkem fotografu. Leta 2003 mu muzej Mimara organizira razstavo IN ABSENTIA, s katero je Abadžić označil vrnitev na hrvaško fotografsko sceno.

Je dobitnik številnih nagrad in priznanj.

Samostojno je razstavljal v 16 evropskih državah, Argentini, Japonski i Ameriki. V Sloveniji je razstavljal v Cankarjevem domu, fotogaleriji STOLP in galeriji Photon.

Njegove fotografije se nahajajo v številnih zbirkah v Europi in Ameriki. Redno sodeluje z založniškimi hišami DISPUT, MEANDAR, FRAKTURA, ZNANJE , AGM pri oblikovanju naslovnic knjig.

Je član HDLU Zagreb, Hrvatske zveze samostojnih umetnikov Zagreb in Fotokluba Zagreb.

Živi in deluje v Zagrebu.

Njegova spletna stran: http://sabadzic.net.amis.hr/

Lokacija sestanka: KARANTENA, Pobreška cesta 20, Maribor (stavba zraven Europarka)

Kot običajno, se dobimo ob 19.uri.

Predavanje za člane društva (s plačano članarino za tekoče leto) je brezplačno, za nečlane je prispevek 2 EUR.

Predavanje bo v hrvaškem jeziku.

Veselimo se srečanja z vami.

Dobro luč.

Marjan Laznik, predsednik društva